Nu är programet äntligen släppt!

Men självklart kan en del ändringar förekomma.
 
 

Viral 2020 följer man
enklast i Eventee-appen

  • Se alla programpass och skapa ett personligt schema för helgen för just dig.
  • Få påminnelser och möteslänkar när föreläsningen börjar.
  • Få senaste nytt från arrangörerna före och under helgen.

Här hittar du programmet: 

Så påverkar Corona vår omvärld:

Digitala scoutmöten


När vi inte kan träffas vid scoutlokalen på tisdagskvällarna, hur gör vi då? Under detta pass kommer vi att prata om olika möjligheter som finns för att fortsätta bedriva scouting med förändrade förutsättningar. Scouternas Programgrupp kommer att presentera det material som precis tagits fram om digitala möten och praktiskt visa några aktiviteter. Om du vill dela med dig av bra tips och idéer så kommer vi brainstorma fler idéer tillsammans. När vi är klara hoppas vi alla har fått med sig nya idéer.

Anton Nilsson & Catharina Paulcén
Scouternas Programgrupp

Att prata med barn och unga om svåra saker

När alla vuxna pratar om oron kring Corona är det lätt att glömma hur det påverkar barn. Vad ska jag som vuxen tänka på vid samtal med barn om svåra saker? Hur svarar jag på barns frågor när jag själv inte vet? Oavsett om det är om Corona eller andra för barnen stora händelser kan man som ledare känna sig villrådig. Socionom och samtalsterapeut Marita Lynard ger tips kring vad som är bra som vuxen att tänka på när man pratar om svåra saker med våra scouter. 
 

Så fixar du tekniken till ditt digitala scoutmöte (prel)

Scouting in Slovakia during a pandemic: community service

How do scouts in Slovakia deal with the Corona outbreak? By turning to their old traditions of devoted community service. In this seminar you'll learn more about what they do, how they do it, and why.

This session will be held in English, and is given in cooperation with Slovenský skauting

Jamboree on the Internet:

Vad sjutton är JOTI för något?

Hur fungerar JOTI? Hur är jag säker på nätet? Hur kommer jag i kontakt med scouter från hela världen? Upptäck världen av JOTI som är största scoutlägret någonsin - tänk ett världscoutjamboree fast 20 gånger större!

I den här introduktionen kommer du få lära dig hur man går online och knyter kontakter med andra scouter, vilka regler det finns och hur du kan dela dina upplevelser med andra. Kom! Detta kommer bli kul!

Digital organisationstävling

Vi dammar av den klassiska gamla scoutaktiviteten organisationstävlingen och förvandlar den till en online jakt där alla kan delta på sina egna villkor hemma framför datorn. För att lösa uppgifterna kommer du behöva prioritera rätt, googla rätt på både kunskapsfrågor och hitta mer komplicerade lösningar och till sist kunna navigera dig något sånär på sociala medier. Målgruppen är ungdomar, både gamla och unga sådana.

Tipspromenad på nätet - Digitale Schnitzeljagd (prel)

Hedgewarsturnering

Vill du vara med i en datorspelsturnering för scouter? Då kan du passa på nu! Denna helgen kommer det hållas en fantastiskt underhållande turnering av Hedgewars. Men då undrar ni säkert “Vad är Hedgewars?”. Jo! Hedgewars är ett datorspel liknande Worms fast GRATIS, så alla kan vara med! I spelet styr man igelkottar med målet att bli den sista igelkotten. Vill du vara med så kan man ladda ner spelet via https://www.hedgewars.org/download.html.

Men om du känner att du kanske inte känner för att spela utan bara se när de riktiga “proffsen” spelar så kan man följa finalen via https://www.twitch.tv/viral2020/ där det kommer livesändas.

Ledarskap och program:

Leda scouting i korthet - digitalt 

Scouternas folkhögskola erbjuder Leda scouting i korthet - digitalt! Leda scouting är utbildningen som gör dig tryggare i din ledarroll, om du så vuxit upp i Scouterna eller kanske är förälder som nyligen börjat som ledare. Här lär du dig om Scouternas program och hur du planerar ett scoutmöte. Du får förståelse för vad det lyssnande och stödjande ledarskapet i Scouterna innebär. Helt enkelt: vad som gör scouting till scouting!

 

Anpassat ledarskap

En av de vanligaste frågor som ledare ställer är ”hur anpassar jag ledarskapet för barn och unga med t ex ADHD eller autism?”

Scouterna vill göra verksamheten mer tillgänglig för barn och unga med ADHD eller autism. Mycket i scoutverksamheten är redan bra: Vi arbetar med små grupper, vi sätter tryggheten i första rummet och vi är ute mycket i naturen. Men vi kan bli bättre!

Detta är en en workshop på grundnivå, något förkortad för att passa det digitala formatet.

Menskunskap för scoutledare

Plötsligt händer det. Den första mensen. Du har förmodligen många menstruerande i din omgivning; syskon, kompisar, kollegor - och nu också din nya äventyrsscout! Har du koll på allt som kan vara bra att veta? Känner du dig trygg med att föra en öppen och dialog med dina scouter om det? Studier visar att många unga tar till sig den syn på menstruation som finns i ens omgivning, till exempel från vuxna i ens närhet och media. Tyvärr är den rådande synen oftast är negativ. Scoutledare är viktiga förebilder för många barn och unga. De har en enorm potential att bidra till en avdramatiserad, kunskapsbaserad och öppen syn på mensen - vilket på sikt innebär stärkt självkänsla, positiv kroppsuppfattning och god hälsa!

Viral och MENSEN - forum för menstruation vill ge dig som scoutledare kunskap och verktyg för att förändra sättet vi pratar om mens, så att du känner dig trygg i att ta menssnacket med dina scouter! Givetvis är föreläsningen öppen för alla, och vänder sig till alla scoutledare oavsett könsidentitet.

Vad skall vi leka?

Funderar du på hur du kan lyfta lekandet till något mer än bara en aktivitet som gör att det blir lugnt på mötet. Vill du ha tips på nya lekar eller hur du kan utveckla lekarna du redan kan. Då är den här workshopen för dig.

Vi pratar om hur lekar kopplas till målspår och scoutmetoden och funderar på vilka lekar som passar när och till vilka åldersgrupper. Med lite tur får vi också en chans att leka lite själva.

Ljusspårsworkshop 


En workshop för dig som vill veta vad ljusspår är och hur man gör ett. Det finns olika syften med ljusspår bl a att förmedla ett budskap till de som går ljusspåret. Vi kommer att gå igenom vad man behöver tänka på inför att lägga ett ljusspår. Samt vad för material man kan använda sig av.

Gå från idé via dröm till verklighet - SMARTA mål och handlingsplan

Hur får man kåren att växa? Hur får man den häftiga hajken?

Allt börjar med en idé. Den idén blir en dröm… Låt det inte stanna vid en dröm. Förverkliga drömmen genom SMARTA mål och handlingsplan. Detta är den första grunden för att man skall gå vidare och göra drömmarna till verklighet. Föreläsningen är ett smakprov av ledarkursen från Ledarskapsöns Leda kår.

Må bra i scouterna:

Hållbart Engagemang - att må bra och inte gå sönder som ideellt engagerad

Att vara ideellt engagerad kan vara fantastiskt, men det kan också betyda mycket arbete, stort ansvar och sena kvällar och tillsammans med andra saker som händer i livet kan det bli för mycket.

Under workshopen berättar Emma om stress och ger konkreta tips och verktyg, både för er som grupp och för dig som individ, för att göra det mer roligt och mindre jobbigt att vara engagerad. Det handlar om att prioritera, skapa återhämtning och ta vara på det som är roligt för att vi ska hålla i längden. Och det är viktigt, både för dig själv och för det du brinner för.

Trygga Möten – ett samtal om hur vi förebygger kränkningar i vår verksamhet

Självklart vill alla att Scouternas verksamhet ska vara fri från kränkningar, övergrepp och mobbning. Tyvärr är det inte alltid så. För att vi ska kunna förebygga, stoppa och hantera situationen om något händer behöver vi kunskap.

Tillsammans med samtalsledarna Eva Svanström och Lars-Ingmar Olsson pratar vi om barns rättigheter, att upptäcka och förebygga och hur man som ledare och scoutkår ska agera om något händer.

Våldsprevention och civilkurage

Vi märker mer och mer av en hårdare ton i samhället, kanske även på Scouterna. Vilka ord använder vi mot varandra och vad får de för betydelse? Hur hänger det ihop med grövre våld och hur kan vi förebygga det i Scouterna och i samhället? Tillsammans tittar vi på hur grovt och lindrigt våld hänger ihop, vad normer har för betydelse och vad just du kan göra för att förändra. ”Det börjar inte med mord… det börjar med ord”, Tobias Rawet, överlevare efter förintelsen.

Passet är både en introduktion till att våga använda civilkurage i din vardag samt en introduktion till att arbeta med våldsprevention tillsammans med dina scouter.

Samtal och frågestund om psykisk ohälsa i scouterna

Världen omkring oss:

Workshop om FN:s globala mål

En bit i Scoutmetoden är Lokalt och globalt samhällsengagemang. Vi alla kan göra någonting litet lokalt för att bidra till någonting stort globalt. Visst är det häftigt? Scouternas världsorganisationer WAGGGS och WOSM har liksom många scoutorgainsationer över hela världen under de senaste åren tagit fram metoder och aktiviteter att jobba med FNs globala mål för hållbar utveckling och nu är Scouterna i Sverige också på gång.

I workshopen kan du lära dig mer om vad Globala Målen är och hur du kan bidra till dess uppfyllelse genom att agera på din lokal nivå, i din kår eller din avdelning, eller helt själv. 

Internationella kårsamarbeten och partnerskap

Vill din scoutkår inleda ett samarbete med en kår utomlands? Kanske vill ni ha gemensamma läger och arbeta med ett gemenast projekt under terminen? Internationella gruppens wokshop handlar om hur kårer kan ha utbyten och projekt med andra utländska kårer. Målet med workshopen är att du som deltar ska få inspiration och verktyg för att leda din kår ut i världen. Under workshoppen får du ta del av andra kårers erfarenheter. Vi kommer också gå igenom olika sätt att få kontakt med kårer ute i världen, hur ett samarbete kan vara utformat och några tips kring finansiering av projekten.

Johan Eriksson & Daniel Lund
Scouternas Internationella grupp


 

Nu är det sån där Jamboree igen

Är du nyfiken på jamboree21? Då är detta forumet för dig! Vi (Elin och Emmy) från jamboreeledningen kommer bland annat berätta om platsen, temat och statusen i projektet. Det kommer även finnas utrymme för frågor!

Central European Jamboree - What are they, and how do we do them?

The Central European Jamboree is a biannual event that tracks its roots all the way back to 1931, each camp being hosted by either Czechia, Slovakia, Hungary or Poland. In this seminar we'll present the ideas behind the camp and talk about how our four countries cooperate on this event.

This session will be held in English.


 

Dessutom:

Studio Viral

Snabba reflektioner, soffgäster och några tips och programpuffar för kommande programpunkter.
 

Morgongymnastik med Agnes

Ta med dig ett liggunderlag och två vattenfyllda 0,5 l pet-flaskor. Nu ska vi väcka upp våra socialdistanserade kroppar tillsammans!

Digibål - Livestreamat singalon-lägerbål direkt från skogen

Årets knäpproligaste idé. På lördagskvällen sänder ett stämningsfullt lägerbål direkt ifrån skogen utanför Torna-Hällestad. Bänka hela familjen framför datorn eller casta sändningen på din TV. Under kvällen blandas klassika lägerbålslåtar med ett fåtal modernare varianter.

För musiken står Olof Samuelsson, huvudupphovsmannen till det legendariska albumet Mycket mera scout. Med sig har han fyra musiker, en ruggigt stor eld (sannolikt fejk) och ett av smittskyddsskäl magert gäng härliga scouter som sjunger hellre än bra. Givetvis rullar texten i bild så ni kan klämma i för full hals där hemma också.

Inget lägerbål utan medverkan från publiken, givetvis. Under kvällen kommer vi därför med teknikens hjälp göra nedslag runt om i landet för att ta del av era lägerbålssketcher, ramsor och sång.

Lördagen 4 april klockan 19:00
Länk till sändningen publiceras på www.viral2020.se

 
Vill du hålla en workshop under helgen eller önskar komma i kontakt med organisatörerna?